Som ernæringsfaglig får jeg mange spørgsmål omkring kost, vægttab og sundhed i det hele taget. Mange af dem udspringer fra det væld af myter, der florerer rundt omkring. Nogle spørgsmål kan virke underlige, men alle spørgsmål er gode, da de er et udtryk for alle de fuldstændig ufunderede påstande, som vi bliver bombarderet med hver eneste dag. I dette indlæg har jeg samlet nogle af de spørgsmål, jeg er blevet stillet igennem tiden og vil forsøge at svare kort på dem med udgangspunkt i hvad der er videnskabeligt bevist.
Har du fulgt med i mine opslag på Facebook og her på bloggen, så kender du måske svarene på nogle af dem, hvis ikke kan dette måske gøre livet lidt lettere.
Myter om sukkerfrie produkter – Er de usunde, hvis der er sødestoffer i? Feder de? Kan man fx drikke Cola Zero og stadig tabe sig?
Lige så længe, som der har eksisteret sukkerfri alternativer sødet med kunstigt sødemiddel, har der været påstande omkring at disse har været usunde – ja, ligefrem sundhedsskadelige. Især sødestoffet aspartam har fået en hård medfart og er blevet beskyldt for at være skyld i alt fra kræft til at gøre mænd sterile. Med udgangspunkt i et væld af studier, kan det dog slåes fast med syvtømmer søm: Nej, aspartam er ikke sundhedsskadeligt!
(link til studie http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210?fbclid=IwAR28PUwSgPJZdTnyj_SWS5clFs9_DqhkJyy5wblEcJJF6OfIiNT_rw44Ezw)
I kroppen bliver aspartam nedbrudt til aminosyre. Aminosyre som også findes i æbler, appelsinjuice, kål osv. osv. osv. (endda i endnu større mængder) og som kroppen i øvrigt også producerer på egen hånd.
Sødestoffer feder desuden ikke og mange vil faktisk påstå, at en Cola Zero kan hjælpe i forbindelse med et vægttab, da det kan mindske lysten til søde sager.
Er det bedst ikke at spise efter kl. 20.00, hvis man gerne vil tabe sig?
Rent fysiologisk gør det ikke nogen forskel, hvornår på dagen du spiser. Kroppen er så smart indrettet, at den rationerer sine kalorier og derfor vil du måske ikke forbrænde så meget, mens du sover, men så forbrænder du mere på andre tidspunkter på dagen, hvor du fx er fysisk aktiv.
Der hvor det kan have en effekt på dit vægttab er, hvis du, ved at lade være med at spise efter kl 20, begrænser din kalorieindtag for hele dagen. Så vil du selvfølgelig tabe dig. Men om du spiser alle dine kalorier lige inden du går i seng, eller fordelt på dagen, har ingen betydning. Som jeg har sagt så mange gange før: Hvis du spiser mindre, end du forbrænder, så vil du tabe dig.
Skal man spise morgenmad? Er det det vigtigste måltid på dagen?
”Har du ikke spist morgenmad?! Det er altså det vigtigste måltid på dagen!”. Det måske noget, du har hørt før? Jeg har haft mange klienter der, igennem deres liv, har tvunget sig selv til at spise morgenmad netop på grund af påstanden om, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen.
Er du sulten om morgenen, så er morgenmad vigtig, så du ikke pludselig bliver for sulten og overspiser. Er du ikke sulten, så lad for gud skyld være med at spise. Der findes mange mennesker, der ikke mærker sult før op ad formiddagen og mit råd til dem er: spis, når du er sulten. Ingen måltider er fysiologisk vigtigere end andre. Hvis du kan se tilbage på en dag, hvor du har fået de næringsstoffer, som din krop har brug for og hvor du har mærket efter og spist når du er sulten, så er du nået rigtig langt.
Jeg håber, at denne lille opsummering af nogle af de spørgsmål, jeg har fået stillet mest, kan hjælpe jer til at slippe nogle af de myter, som findes derude.
Du er velkommen til at sende mig en mail hvis du er stødt på en påstand om sundhed, som du synes lyder underlig, for godt til at være sand eller noget du gerne vil høre mere om.