91 52 44 07 info@helleguldmann.dk
Del med dit netværk

Selvom sommerens grillaftener byder på nogle lidt alternative aftensmåltider og dermed nogle alternative vare på indkøbsseddelen, så kan det stadig være et stort projekt at afkode diverse næringsdeklarationer, når der skal handles ind. Det kan måske endda virke så uoverskueligt, at man mister modet og bare giver slip. Det er der heldigvis råd for! 

Hold øje med mærkerne.

Miljø- og Fødevareministeriet har, i samarbejde med de norske og svenske fødevarefødevaremyndigheder, udviklet Det fælles nordiske nøglehulsmærke, der fungere som en garanti for at fødevaren lever op til bestemte krav. De krav er basere på forskningsresultater. Du har sikkert set Nøglehulsmærket mange gange, når du har handlet, da det figurere på næsten alle fødevare. De fødevare, der er mærket med Nøglehulsmærket indeholder et minimum af salt, sukker og fedt, flere kostfibre og mere fuldkorn. Så i stedet for at skulle stå bøjet over køledisken med læsebrillerne på, for at tyde en alenlang næringsdeklaration, så kan du lynhurtigt scanne varen for det grønne Nøglehulsmærke og være sikker på, at du køber et produkt med en høj næringsværdi.

Et andet mærke, der er værd at nævne, er Fuldkornsmærket. Fuldkornsmærket er din sikkerhed for, at fødevaren har et højt indhold af fuldkorn og derudover er det også en sikkerhed for et lavt indhold af salt, sukker og fedt. Fuldkornsmærket er især vigtigt, fordi man ikke kan se på en fødevare, om den indeholder meget fuldkorn. Selvom en bolle fx er brun, så betyder det ikke, at den indeholde særlig meget fuldkorn.

Der er kalorier at spare i lightprodukterne. 

Når du handler ind til den store grillaften og hvis du gerne vil holde vægten, eller måske endda smide et par kilo, er det også en god ide at vælge light eller let udgaven af forskellig dyppelse. Fx er der ca. 100 kalorier mere i 100 gram almindelig remoulade end i let udgaven og ca. den halve mængde kalorier i 100 gram light Creme fraiche dressing end i den almindelige. Der er derfor en del kalorier at skrælle af, bare ved at eksperimentere med lettere alternativer. I forhold til dressing er der også stor forskel på kalorieindholdet i forskellige typer dressinger. Der vil (næsten) altid være flere kalorier i en Creme fraiche dressing end i en Thousand island dressing. Der er desuden ofte stor forskel på kalorieindholdet i de forskellig mærker.

For at opsummere så kan du let handle sundt ind, hvis du bare holder øje med det grønne Nøglehulsmærke og det orange Fuldkornsmærke. Vær opmærksom på, at du kan barbere mange kalorier af dit aftensmåltid ved at gå efter let/light udgaverne og ved fx at købe Thousand island dressing i stedet for Creme fraiche. Min personlige erfaring er, at der er stor forskel på smagen af let/light produkter og derfor anbefaler jeg, at du prøver lidt forskelligt, inden du afskrive noget.

Del med dit netværk
Helle Guldmann Professionel kostvejledning i Farsø og Aars.

Kom i mål med dit vægttab - et skridt af gangen.

Her får du 6 mails med konkrete og overskuelige redskaber, som kan hjælpe dig i mål med dit vægttab uden at gøre hverdagen besværlig.

Du tilmelder dig samtidig kostvejleder Helle Guldmanns nyhedsbrev med konkrete tips til at få gode, sunde vaner. Du accepterer samtidig at modtage information om foredrag, forløb og vil få andre gode tilbud. 

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik. HUSK at bekræfte din tilmelding via linket i mailen, som du får i din indbakke (tjek evt. dit spamfilter).

 

Tak for din tilmelding. Bekræft din tilmelding for at få mine tips. Tjek din indbakke og dit spamfilter.